موانع کمال که چون خاربرسراه سالک وجود دارد و او باید قبل از شروع در سیرو سلوکش آن سدها رابشکند و آن موانع را برطرف نماید تا بتواند سیر به سوی ملا اعلی را شروع کند،اصولا هر گناهی هر چند کوچک به مقدار خود موثر بوده و از سیرسالک می کاهد،لذا مسافر طریق معنویت بایددامن جانش را از همه آلودگی ها پاک نگه دارد،زیرا سفربه دیار محبوب و ماوی گزیدن در نزد حضرت رب الارباب ،باآلودگی و گناه سازش ندارد.
1-قطع رحم
قطع رحم یعنی اذیت وآزار رساندن به اقرباو فامیلان،یاکمک نکردن به آنان در جایی که نیاز به کمک دارند.که این کار از گناهان کبیره واز موانع کمال وباعث مفسده در دین ودنیا بوده وسبب عذاب اخروی است.
2-ظلم
ظلم باهمه اقسامش (1-ظلم به خدا یعنی شرک2-ظلم به مردم یعنی تجاوزبه حقوق دیگران3-ظلم به نفس یعنی معصیت،زیرا آثارمعصیت دامن گیرخود ظالم است).از گناهان کبیره و موجب ویرانی دین ودنیای ظالم ،و سبب دخول در عذاب جهنم است.
3-تهمت
تهمت زدن به بی گناه از زشت ترین اعمالی است که در اسلام به شدت محکوم گردیده و آثار سوء آن ،از حدتصور خارج است.
4-سوء ظن وتجسس
یکی از گناهان کبیره وصفات رذیله که باعث هلاکت انسان و در اسلام از آن به شدت نهی شده است،مساله سوءذهن (بدگمانی)نسبت به دیگران و تجسس در زندگی داخلی آنان است،که یک سالک حتما باید از این گناه کبیره پرهیز نماید تا بتواند به کمال خویش برسد و گر نه این گناه مانع است.
5-تعصب ناروا
تعصب ناروا در میان تمام اقوام و ملل جهان کم و بیش وجوددارد،بدین معنا که انسان بدون منطق ودلیل از یک مکتب باطل و یا شخص بنا حق جانبداری کند.بطوری که در برابردلائل محکم و منطقی هم حاضرنباشدسرتسلیم فرود آورد درمذمت این صفت آیات و روایات بسیاری است که در قرآن از آن به حمیت جاهلیت تعبیرشده است.البته تعصب درراه حق و عقائد حقه و حمایت از اهل حق چه آنکه از خویشان و بستگانش باشندیانباشند پسندیده وگاهی هم واجب است.
6- اشاعه فحشاء
یکی از گناهان کبیره که مفاسد بسیاری برآن مترتب است و باعث هرج ومرج در اجتماع و هلاکت در آخرت است و از طرف پروردگار حکیم شدیدا از آن نهی شده است موضوع اشاعه فحشاءو منکرات است.
7-آزردن پدرومادر
یکی از وظایف اصلی و مسلم انسان بعداز خضوع در برابر حضرت حق احترام به پدرو مادر است ،اگر کسی دل آنان را آزرده سازد و از خود برنجاند مرتکب گناهی شده است که بدون جلب رضایت آنان ابدا بوی بهشت استشهام نخواهد کرد چه رسد به آنکه بتواند به فوز عظیم راه یافته ویامراتب عالیه ای از کمال را طی نماید.
مشاهده شده در کتاب درسهایی از اخلاق اسلامی اثرحبیب الله طاهری صص270-274